Loading...

Jakich produktów spożywczych należy unikać w okresie letnim?

Okres letni związany jest z upałami, które mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu. W tym słonecznym sezonie warto unikać niektórych pokarmów, które podwyższają temperaturę ciała. Chociaż eliminacja wymienionych potraw może być dla niektórych bardzo trudna, warto przynajmniej w pewnym stopniu je ograniczyć. Dodatkowo należy pamiętać o uzupełnianiu braku witamin i innych składników np. dzięki produktom Olimp Nutrition.

Lody

Ten przysmak kojarzący się z wakacjami i dzieciństwem, a przede wszystkim ochłodą w upalne dni, wcale nie jest tak dobrym pomysłem na wychłodzenie organizmu. Po pierwsze ze względu na swoją niską temperaturę zmusza ciało do natychmiastowej reakcji polegającej na ocieplaniu naszego wnętrza. Dodatkowo lody są ciężkostrawne, ponieważ ich głównymi składnikami są tłuszcz oraz cukier. W związku z tym nasze narządy potrzebują dużo energii, aby strawić ten smaczny, zimny przysmak. Podobny schemat występuje w przypadku dopiero co wyciągniętych z lodówki słodzonych napojów.

Alkohol

Alkohol rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym powoduje, że krew szybciej krąży po naszym ciele. Tym samym dochodzi do zużycia dużej ilości energii i wzmożonego przepływy tlenu, co podnosi temperaturę organizmu. Dlatego, mimo że alkohol jest kompanem wypraw w góry, czy na inne wycieczki, z jego konsumpcją warto poczekać do zmierzchu, kiedy zdecydowanie spadnie temperatura powietrza.

Mięso

Smakosze mięsa zapewne nie wyobrażają sobie grilla z kolegami bez porządnej porcji żeberek, kiełbasy, kaszanki i boczku. Niestety – jeżeli zależy im na prawidłowej temperaturze ciała, powinny tego typu posiłki ograniczyć. Mięso to w dużej mierze białko oraz tłuszcz, które podobnie jak w przypadku lodów, wymagają od organizmu dużej ilości energii celem ich strawienia. To niesie za sobą konsekwencje podwyższenia temperatury. Dlatego alternatywą może być np. kurczak na parze.

Dziurawiec

Nie bez powodu na naszej liście pojawił się ten specyfik. Dziurawiec używany jest często przy bólach menstruacyjnych, problemach z trawieniem oraz jako napar na wyciszenie. Jednak przyjmowanie go w okresie letnim może doprowadzić do reakcji fotoalergicznej. W związku z tym na skórze mogą pojawić się nieestetyczne, brązowe plamy będą reakcją alergiczną na promienie słoneczne. Dlatego jeżeli zależy nam na idealnej opaleniźnie, dziurawiec w okresie wakacji lepiej zastąpić miętą o podobnych właściwościach, która przy okazji nie uwrażliwia na słońce.

Podstawą dobrego samopoczucia w czasie upałów jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Częste spacery w świetle słońca są świetnym źródłem witaminy D, którą dodatkowo warto suplementować np. produktami z serii Olimp Nutrition.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]